Doğal Sirkeler RSS Feed
SİRKELER
Günümüzde her evde bulunan mutfak ve temizlik dahil evin her alanında kullanılabilen sirkenin tarihçesi net olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 2000’li yıllara dayanmakta olduğu ileri sürülmektedir. Genel anlamı ile sirke için, karbonhidrat içeren çeşitli meyvelerden, mayalar ve asetik asit bakterileri vasıtası ile üretilen, keskin bir koku ve tada sahip bir besindir denebilir. Sirkenin kalitesinde rol oynayan en önemli faktörler içeriğinde bulunan fenolik bileşikler, organik asitler, melanoidinler, vitaminler ve amino asitlerdir. Bu yararlı içerikler sirkenin sağlık üzerinde etkisi olduğunu belirtmektedir. Sirke yapmak için kullanılan maddeler değişse de besin değerlerinde çok büyük farklılıklar olmamaktadır. Ancak sirkelerin renkleri ve aromaları kullanılan ham maddenin kaynağına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Ülkemizde en çok üretilen ve kullanılan sirke çeşitleri üzüm ve elma iken Avrupa ülkelerinde vişne, incir, papaya gibi ürünlerden de sirke yapılabilmektedir. Güney Asya ülkelerinde de hindistan cevizi sütü sirkesi yaygın olarak kullanılmaktadır. Amerika’da tercih edilenler ise elma ve tahıl sirkeleridir.
Sirke satın alırken katkısız olanları tercih etmekte fayda var. Sirkelerimiz koruyucu ve renklendirici içermez, katkısızdır ve en önemlisi olgunlaşmış taze sebzelerden elde edilmiş olmalarıdır.
Sirkelerimizi üretilirken ürünlerden kısa sürede daha fazla sirke elde edilmesine rağmen yüksek basınç ve sıcaklık uygulamasını içeren uygulamalar kullanılmamaktadır. Sirkelerimizi özel kılan budur.
ELMA SİRKESİ
Elma dünya çapında insanların damak tadına en çok uyan ve ülkemizde de en çok tüketilen sirke çeşitlerindendir. Üzüm sirkesinden sonra en çok üretilen sirke özelliğini taşımaktadır. Güzel tadı, keskin ama hoş kokusu bir yana dursun besin değerleri bakımından da oldukça zengin olması tercih edilmesinde büyük etkendir. Elma sirkesi için tam bir doğal şifa kaynağı denilebilir. Anti-oksidan etkisi sirke formuna geldiğinde daha çok artmakta olduğu kanıtlanmıştır. A, B1, B2, C ve E vitaminleri bakımından zengin olmasının yanında magnezyum, potasyum, silisyum, sodyum, fosfor ve kalsiyum minerallerini içermektedir. Elma sirkesi içerisinde organik asitler ve meyve asitleri de bulunmaktadır.
ÜZÜM SİRKESİ
Üzüm sirkesi üretimi bakımından en yüksek hacme sahip sirke çeşididir. Üzüm sirkesinde fermantasyon işlemi ne kadar iyi yapılırsa sirke de o denli kaliteli olmaktadır. Içerisinde barınırdığı güçlü B12 ve folik asit üzüm sirkesini tercih edilir kılan nedenlerdir. Üzüm sirkesi aynı zamanda güçlü bir anti-oksidan kaynağıdır. Doğal şifa kaynağı olarak da sofralarda tüketilmektedir. Elma sirkesinde olduğu gibi üzüm sirkesi satın alırken de dikkat etmeniz gereken mevzu içeriği olacaktır elbette. üzüm sirkesi koruyucu ve renklendirici içermemektedir. Üründe filtreleme yapılmamaktadır.
ALIÇ SİRKESİ
Alıç dünyanın pek çok bölgesinde yetişen, ülkemizde de Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıkça rastlanan bir meyvedir. Güçlü bir anti-oksidan kaynağı olması üzüm sirkesi gibi alıç sirkesini de popüler yapmıştır. Alıç aynı zamanda zengin C vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. Flavonoidler içermektedir. Alıç sirke olarak tüketildiği gibi yaprakları ve çekirdekleri kullanılarak da tüketilmektedir.
Her sirkede olduğu gibi alıç sirkesini üretirken de olgunlaşmış taze meyveleri kullanmaktadır. Kaliteli sirkeyi üretmenin yolu buradan geçmektedir. Aynı zamanda koruyucu ve renklendirici kullanmamaktadır. Bu özellikler alıç sirkesini tüketiciler için tercih edilebilir kılmaktadır.
EKSTRAKTLI ALIÇ SİRKESİ
Normal alıç sirkesine oranla etken madde bakımından daha zengin olan Ekstraktlı alıç sirkesi ekstraksiyon yöntemiyle alıç meyvesinin etken maddelerinden elde edilerek hazırlanmaktadır. Ekstraktlı alıç sirkesi filtrelenmemektedir. Dolayısıyla içerisinde tortular görülebilir. Bu doğal bir durumdur.
ENGİNAR SİRKESİ
Yiyecek olarak tükettiğimiz, karaciğer dostu olarak bilinen Enginarın günlük demir ihtiyacının %10’unu karşıladığı bilinmektedir. Aynı zamanda enginar sirkesi de elma, üzüm ve alıç sirkesi gibi güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vitamin içeriği bakımından da oldukça zengin olan enginarın etken maddesi sinarin'dir. Enginarın yapraklarında da tıbbi özellik taşıyan etken maddeler bulunmaktadır. Bu etken içerikler enginarı daha çok tüketme ihtiyacını doğurmuştur. Bu sebepler ile enginar sirkesi de son zamanlarda popüler sirkeler arasında yer almıştır.
Koruyucu, renklendirici ve tatlandırıcı içermeyen enginar sirkesi tamamen katkısızıdır. Filtrelenmemiştir. Güvenle tüketilebilir.
ZERDEÇAL EKSTRAKTLI ELMA SİRKESİ
Zerdeçal ekstraktlı elma sirkesi, adında geçen iki etkili ve çok güçlü maddenin bileşiminden elde edilmektedir. Zerdeçal bilindiği üzere çok uzun yıllardır Hindistan’da geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır. %2,5 oranında kurkumin etken maddesi içermektedir. Zerdeçal ülkemizde de oldukça popüler bir besin haline gelmiştir.
Zerdeçal ekstraktlı elma sirkesi doğal içeriğe sahiptir, koruyucu renklendirici ve aroma verici içermemektedir. Su ile seyreltilerek tüketilmesi önerilir. Tadı ve kokusu güçlüdür.
MAYDANOZ & SARIMSAK LİMON SİRKESİ
İçerisinde mutfaklarımızda çok sık kullandığımız üç ana bileşenin bulunduğu maydanozlu sarımsaklı limon sirkesi sevilen tadı, alışılmış içeriği ile en çok tercih edilen sirke çeşitleri arasına girmeyi başarmıştır.
Sarımsak Mısır, Babil ve Romalılarda doğal anti-biyotik ve ilaç olarak uzun yıllardır kullanılmıştır. Geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır.
Maydanoz ve limon ise güçlü C vitamini içerikleri ile bilinmektedir. Maydanozlu sarımsaklı limonlu sirke mayalanırken bal ve pekmezden yararlanılmaktadır.Sirkelerimizin sirkelerinin tamamında olduğu gibi geleneksel doğal fermantasyon yöntemi ile elde edilmektedir. Filtrelenmediği için içinde tortu görülmesi normaldir. Pastorize edilmemekte, koruyucu ve renklendirici barındırmamaktadır.