KOLOMBİYA KAHVESİ NEDİR?

Her kahvenin farklı tat ve lezzette olmasının temelinde,Kahvenin yetiştiği bölgenin hava,yağmur,Güneş,yükseklik-rakım ve sıcaklık değerlerinin farklılık göstermesidir.Topraktan kaynaklı farklılıklar da çok etkili olmaktadır.

Kolombiya Dünya kahve üretiminin yüzde 14 ü kadar bir yere sahip.Bu durum colombiya'yı Dünyanın en büyük 3. kahve üreticisi yapmaktadır.

Kolombiya Kahvesinin Farkı Nedir?

Kolombiya'da tüm kahve üretimleri  %100 arabica olarak yapılmaktadır. Colombiya  arabica kahve çekirdeği özenle toplanması gereken bir kahve çeşididir. Kahveler daha çok geniş olmayan, küçük çaptaki çiftlik arazilerinde yetiştirilir. Bu arazilerin çoğu büyüklük olarak 10-12 dönümü geçmez. Kolombiya'daki Kahve üreticileri hasat mevsimi yaklaştığında kahve bitkilerini her on günde bir kontrol etmektedirler. Bu süreçte olgunlaşmış, en iyi kahve çekirdekleri seçilerek toplanmaktadır.Geri kalanlar ise olgunlaşmaya bırakılır.

kolombiya kahvesi diğer güney Amerika ülkeleri kahvelerinden çok daha zengin bir aromaya ve yoğun bir lezzete sahiptir.

Brezilya kahvesinden daha üstün bir kahvedir.

Espresso,Aeropress, cappuccino ve macchiatos genellikle Colombiya Arabic kahveden hazırlanmaktadır.Filtre kahveler de colombiya kahvesi ile daha iyi hazırlanabilmektedir.

Kahvenin bir diğer toplama şeklide ise şerit toplamadır. Bu yöntemde kahve çekirdeklerinin olgunlaşıp olgunlaşmadığına bakılmadan tüm kahve çekirdekleri toplanır. 

Kolombiya kahvesini diğer kahvelerden farklı kılan diğer unsur ise And dağlarının çok dik yamaçlarında yüksek rakımda güneş ile bütünleşerek yetişmesidir.

Kavurma İpuçları:Kolombiya kahvesi daha kavrulma esnasında kavurma şekline bağlı olarak farklı lezzet ve aromalara sahip olur.

Hafif Kavurmalar: Yoğun bir asit ve narenciye tatlarını ortaya çıkarır.Bu tür hafif kavurmalar kahve çekirdeklerinin tadını korurken kakao ve karamel lezzetini verir.

Orta ile Koyu Kavurmalar: Kahvenin asitli yapısını azaltır.Daha yoğun bir Tat ve çok zengin bir kahve aromasını vermesini sağlar.Kahve kakao tatlarına yaklaşır.